Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 
Imotske modre vode
Ocijenite ovaj članak
(4 glasova)
Post 15 Svibanj 2017 By In Imotske modre vode

Speleoronilačku Ekspediciju Crveno jezero 2017., organiziranu početkom svibnja 2017. godine kojom se ostvario projekt zarona do dna Crvenog jezera, iskoristili su hrvatski znanstvenici kako bi obavili do sada najopsežnije prirodoslovno istraživanje Crvenog jezera.

Ocijenite ovaj članak
(7 glasova)
Post 02 Lipanj 2016 By In Imotske modre vode

U Rosovoj dolini, na suhozidu, sjedio je modrooki mladić i radosno svirao u diple. Trebalo se latiti motike i iskopati dospjele krumpire, ali ga je sjajno sunce toplinom omamilo i prikovalo na međi. Božji pivčići i trtkove punice iz zaraslih su ograda uzvraćale pjevom, cvjetne stabljike divljeg sljeza ljuljale su se uz rub krumpirišta. Čudio se Lovre svoj toj ljepoti prebirući po svirali.

Ocijenite ovaj članak
(11 glasova)
Post 08 Prosinac 2015 By In Imotske modre vode

Zbog izuzetne potražnje za ovom monografijom koja sadržava uglavnom sve što se do danas znade o vodi u imotskom kršu,  knjiga ”Imotske modre vode” autora Luke Kolovrata i Maje Delić Peršen upravo doživljava svoje treće izdanje ( 2008., 2011.,2015.),  i zasigurno je najimotskija  od svih do sada izdanih knjiga jer je tema pitke vode strateško pitanje bez premca,  a njezina kakvoća, te ljepota prirode kojom su okićena vodena zrcala u Imotskoj , može konkurirati najpoznatijim svjetskim vodenim fenomenima.

Ocijenite ovaj članak
(5 glasova)
Post 04 Studeni 2015 By In Imotske modre vode

Radeći neku davnu reportažu za Slobodnu Dalmaciju, ima tome desetak godina, susrela sam se s osviještenim ekolozima i entuzijastima, tada mladićima Mariom  Žužulom i Markom Bilićem, koji su izgarali  u nastojanju da se spasi jedna od rijetkih autohtonih slatkovodnih vrsta koja ima stanište u krškom slijevu rijeka i rječlca koje su se podzemnim i nadzemnim vodotokovima raširile u vode oko planine Dinare. 

Ocijenite ovaj članak
(5 glasova)
Post 03 Rujan 2015 By In Imotske modre vode

Modro jezero nije jedino mjesto gdje se može potražiti osvježenje u ovim vrućim ljetnim mjesecima. Okupati se može i u Crvenom jezeru, naravno, uz određenu dozu kondicije i hrabrosti te uz tehničku pomoć HGSS-a. Ovu rijetku prigodu jezerskohg kupanja iskoristio je i naš proslavljeni glumac Vedran Mlikota iznenađen temperaturom jezerske vode koja je na površini bila viša od 25 stupnjeva.

Ocijenite ovaj članak
(5 glasova)
Post 07 Kolovoz 2015 By In Imotske modre vode

 Slovenska je znanstvenica Anja Palandačić nakon višegodišnjih istraživanja u travnju 2011. obranila doktorsku disertaciju Molekularna ekologija imotske gaovice. Istražujući genetsko miješanje gaovica kojih, osim imotske, ima još šest srodnih vrsta (porodica Cyprinida), došla je do vrijednih spoznaja.

Stranica 1 od 4
Nalazite se ovdje: Naslovna Imotske modre vode