Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 

Modro jezero Istaknuto

Post 29 Siječanj 2015 In Imotske modre vode By

Modro jezero nalazi se na rubu grada, u grotlu dubokom 300 – 500 m. Najveća mu je dužina 800 m, a širina 500 m, ali te dimenzije znatno variraju ovisno o vodostaju, pa jezero katkad tijekom ljeta i presušiti. Dubina vode oscilira, a često dosegne i 100 m. Najviši vodostaj od 147 m voda je dosegla davne 1914. godine.Razlog takvog kolebanja vodostaje su estavele na njegovu dnu, koje se u kišnom razdoblju ponašaju kao izvori, a u sušnim razdobljima postaju uviri koji gutaju vodu.

Voda je lijepe modre boje, zbog čega se jezero i zove Modro. Do vode postoji  pristupni put koji vodi gotovo do samog dna.  Jezero je ljeti omiljeno kupalište Imoćana, a kad presuši, djeca na dnu igraju nogomet,  što je također svojevrsna atrakcija.
Nažalost, u Modrom jezeru je započeo proces zatrpavanja, osobito vidljiv sa sjeverne strane. Presušivanja su sve češća, pa se nadolaženje vode nakon presušivanja  iščekuje s velikom pozornošću i određenom zabrinutošću. 
O Modrom jezeru napisano je bezbroj tekstova, ispjevano stotine pjesama, ali do danas nisu pronađene prave riječi kojima bi se opisala njegova ljepota. Svakome tko je odrastao uz njegove obale Imotski i Modro jezero dio su iste paradigme o postojanju Imoćana. Provodeći ljeta uz njegovu vodu, ljudi su se naučili odgovornosti čuvajući prirodu ili nadzirući djecu neplivače, u koje su uvijek uprte oči odraslih, bez obzira na to o čijoj je djeci riječ. Svako je jezersko iskustvo dobra investicija u budućnost, djeca se na njegovim obalama ničemu lošem ne mogu naučiti, a kad odrastu, jezero ih vraća u mladost, krijepi i obnavlja. Svakoga ljeta ponovno nalazimo onu istu bezvremenu ljepotu koju smo prošlog ljeta ostavili. Boja jezerske vode varira od modrozelene do tirkizne, ovisno o visini vodostaja i vremenskim uvjetima. Namjernici toliko lijepoga izgovore o jezeru, a Imoćanima je posve prirodno da im takva ljepota po rođenju pripada.
Zaplivate li blještavom površinom u ljetno podne, dignete li pogled prema modrom nebu, vidite oko sebe litice, sipine, stijene i skakala što ih samo volja nebeska sprječava da se ne obruše. Po obzoru se splela kolajna mrke  borovine što odvaja ovu oaze vode od vanjskog svijeta, usred usijanoga kamenjara.  Jezero je toliko dojmljivo da je teško izreći kakvi se osjećaji bude kad opušteni zauzmete mjesto na nekoj stijeni, i s užitkom bludite po namreškanoj modroj vodi.

Sustavna briga o imotskim jezerima datira u daleku 1904.godinu, kada je na inicijativu Šoltanina, dra Josipa Mladinova, osnovano „Društvo za poljepšanje Imotskoga - Jezero“. Dr Mladinov se oduševio netaknutim prirodnim ljepotama Imotskoga,  osobito Modrim jezerom na čijem je obodu sagradio malu bolnicu i vilu za stanovanje.  Uz pomoć uglednika iz društvenog i političkog života, vlastitim je novcem izgradio 1100 m duge serpentine u Modrom jezeru, a društvo je širilo ekološku kulturu i bavilo se pošumljavanjem krške goleti. Preranom smrću dr Mladinova (1916.), društvo se ugasilo. Nakon punih 15 godina mirovanja, točnije 1931., imotski intelektualci osnovali su novo „Društvo za poljepšavanje mjesta i unaprjeđenje turizma - Lipa“ koje se, između ostaloga, brinulo za održavanje putova u Modrom jezeru, a širili su i ekološku svijest održavajući predavanja po školama diljem Imotske krajine.  
„Lipa“ je obnovila rad 1989. godine; danas osobitu pozornost pridaje zaštiti voda i okoliša Modroga i Crvenog jezera, te izvorištima rijeke Vrljike. Trenutačno se tim područjima nastoji osigurati viša razina zaštite, tj. proglasiti ih parkom prirode ili nacionalnim parkom, kako bi se zaustavila devastacija, sačuvale endemske i autohtone bilje i životinjske vrste te smanjilo onečišćenje tla i voda.
   
Tekst: Maja Delić Peršen
Foto: Luka Kolovrat

Nalazite se ovdje: Naslovna Imotske modre vode Modro jezero