Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 
Iz povijesti
Ocijenite ovaj članak
(2 glasova)
Post 18 Prosinac 2016 By In Iz povijesti

Svatko pametan želi upoznati istaknute stvari svojeg mjesta i svoje okoline. Imoćani znaju strancima i turistima uprijeti prstom u mnogo prirodnih posebnosti i ljepota.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(2 glasova)
Post 01 Studeni 2016 By In Iz povijesti

Dani Europske baštine odličan su povod da istaknemo jedan, sve do nedavno, manje poznati dio bogatog korpusa kulturne baštine dalmatinskog zaleđa. Naime, malo se gradova može podičiti činjenicom da je u njima u jednom trenutku djelovala altaristička radionica. A upravo je Imotski jedan od takvih gradova, jer je u njemu od oko 1860. do oko 1910. godine djelovala radionica obitelji Rako.

Ocijenite ovaj članak
(3 glasova)
Post 20 Rujan 2016 By In Iz povijesti

Kako nam svjedoči u jednom spisu fra Stipan Vrljić, pred oslobođenje Imotskog i krajine od Turaka, u Imotskom je bila samo jedna katolička obitelj, u Glavini dvije. Turci su imali glavnu džamiju u Imotskom na vrhu Skalina, na Bazani. U Topani nije bilo džamije. Imotski je pao u kršćanske ruke 31. srpnja 1717. godine. Proslava se obavila dva dana kasnije, 2. kolovoza, na svetkovinu Gospe od Anđela.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(2 glasova)
Post 31 Kolovoz 2016 By In Iz povijesti

U vrijednom i iznimno bogatom geološko-paleontološkom fundusu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu svoje mjesto ima i zbirka okamenjenih (fosilnih) mekušaca iz Ričica. Primjerke je prikupio naš kolega, dugogodišnji kustos i ravnatelj Muzeja pokojni gospodin Krešimir Sakač, tijekom terenskih istraživanja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(2 glasova)
Post 10 Kolovoz 2016 By In Iz povijesti

Nema života u naseljima i zajednicama bez obrta i obrtnika. Tako je bilo uvijek, tako je i danas. Ručne, teške poslove pojedinih obrtnika danas rade strojevi. Suvremeni čovjek ne može shvatiti kako je nekada bio težak život obrtnicima. Ipak se radilo, jer bez rada nema života. Radnik uvijek u znoju lica svojega jede kruh svoj. Brijačima, postolarima, krojačima, trebalo je mnogo  strpljenja, dosta vremena izvršiti svoj zadatak. Ipak su se tjelesno manje umarali od kovača i zidara.

Ocijenite ovaj članak
(3 glasova)
Post 27 Srpanj 2016 By In Iz povijesti

Prva javna rasvjeta na gradskim ulicama bili su petrolejski ferali, kojih je  u cijelom gradu bilo samo nekoliko. S prvim sumrakom picaferaj je, s drvenim ljestvama o ramenu, poput dimnjačara išao od jednog do drugog ferala, prislanjao ljestve iz stup, penjao se, nalijevao petrolej i palio stijenj.

Stranica 1 od 8
Nalazite se ovdje: Naslovna Iz povijesti