Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 
Ocijenite ovaj članak
(5 glasova)
Post 26 Rujan 2016 By In Kamen

Biorine je od početka služio posebni kapelan, koji je stanovao sa župnikom na Ugljanima. Dekan u Imotskom piše 25. svibnja 1835. biskupu u Split da je glavar sela Biorina, zajedno sa starcima, zatražio pod svaku cijenu odcjepljenje od Ugljana, i stvaranje posebne župske zajednice.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(2 glasova)
Post 04 Srpanj 2016 By In Kamen

Drugi dio naše priče o stećcima vodi nas u sredinu 15. stoljeća u vrijeme djelovanja jednog majstora-klesara koji bi Imoćanima trebao biti puno poznatiji nego što on trenutačno jest. U znanstvenoj literaturi je davno (osobito i zapravo jedino u radovima A. Miloševića) prepoznata radionica stećaka „kovača Jurine“ koja se razvijala u zapadnom dijelu Imotske krajine, župi Radobilji, istočnim dijelovima Cetinske krajine te sjevernom dijelu srednjovjekovne Poljičke kneževine.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(5 glasova)
Post 11 Lipanj 2016 By In Kamen


Cilj ovog teksta je pokušati predstaviti uvodno istraživanje na temu radionica stećaka u našim krajevima. Smatramo da je identificiranje ovakvih radionica i majstora-klesara ili kovača (kako sebe nazivaju) od izuzetne važnosti, tim više što samo nekoliko desetaka kilometara dalje, na jadranskoj obali, u isto vrijeme (a govorimo o vremenu od 14. do prve polovice 16. stoljeća) djeluje veliki broj naših najznačajnijih kipara, arhitekata, graditelja i slikara s čijim smo djelima te cjelokupnim umjetničkim razvojem vrlo dobro upoznati.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(26 glasova)
Post 09 Veljača 2016 By In Kamen

Hodimo  naš usud od početka do svršetka  stružući korake o škalju ljutu, usuho, bestrage nam stope. Dižemo pogled  uvis, a tamo ništa do li ledeni vrh planine  kamene, antički Adrion, naša jauk-Bijakova, međa, zaklon i mjera. Ceste  odzvanjaju jekom  trudna  hoda, sa  zvonika otkucava podne. Zvon  mu se odbija s pole na polu, breči, ječi, stupče u mjestu, udalji se i jekom vraća otkuda je krenuo,  pa zacvrči na ljutcu kamenu i ishlapi u pučino podne.

Ocijenite ovaj članak
(22 glasova)
Post 07 Veljača 2016 By In Kamen

Kad je čovjek mlađi, pred njim je širok svijet i mnoštvo putova, a konji mu brži neg' samari, pa je kozmopolit, internacionalist i poliglot. Mali mu je cijeli svijet: svi su mu ljudi braća, obišao bi egipatske piramide, posjetio bi Machu Picchu ili Palmiru, putovao bi i na Mjesec, na Mars kada bi bilo karata.

Galerija fotografija

Ocijenite ovaj članak
(14 glasova)
Post 17 Siječanj 2016 By In Kamen

Nakon članaka o Majića mlinici u župnom listu Runovići, a u jednom od njih je dr. sc. Vlade Puljiz spomenuo speleološke perspektive speleološkog objekta pod mlinicom, speleolozi Planinarskog društva Imotski su se spustili u ponor.

Galerija fotografija

Stranica 1 od 5
Nalazite se ovdje: Naslovna Kamen