Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 

Zavjetni kalež, plitica i ciborij Istaknuto

Post 27 Prosinac 2016 In Novosti By

Na samostanskim kapitulima,  održanim 2. ožujka i 25. svibnja ove godine, mi fratri zaključili smo da u župama našega samostanskog okružja potaknemo vjernike da daruju nakit za izradu zavjetnog kaleža i plitice o proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

Želja nam je da taj kalež bude dar vjernika u znak zahvalnosti našoj zaštitnici Gospi od Anđela za oslobođenje i sve druge milosti koje nam je isprosila tijekom povijesti našeg naroda u Imotskoj krajini. Tako smo od srpnja ove godine u svim župama poticali vjernike da daruju zlato, srebro ili novčani prilog u tu svrhu. Mnogi su se odazvali i dali svoje priloge. Budući da još uvijek vjernici donose svoje darove, konačan popis imena darovatelja i njihovih darova bit će objavljen u posebnom broju Grada na gori koji ćemo izdati dogodine o proslavi 300. obljetnice.

 Izradu zavjetnog liturgijskog posuđa povjerili smo akademskom kiparu Tomislavu Kršnjaviju, koji je već radio na području Imotske krajine. Krajem listopada zlato i srebro odnijeli smo u Zagreb zlataru Josipu Rodiću koji će raditi zlatarske radove. U ovom broju Grada na gori donosimo idejne skice za zavjetni kalež, pliticu i ciborij te njihovo tumačenje. Ovim putem još jednom od srca zahvaljujemo svima koji su dali svoje priloge za izradu zavjetnog posuđa te na sve njih i njihove mile i drage zazivamo obilje Božjeg blagoslova po zagovoru Gospe od Anđela. 

Kalež 

S prednje strane (prema narodu) na kaležu je lik Gospe od Anđela. Okružuju je trojica arkanđela: Mihael, Gabrijel i Rafael. Stup kaleža na sebi ima devet bisera, devet latica i devet udubljenja koji predstavljaju devet kora anđeoskih. Na postolju kaleža ukupno je 14 dragih kamena koji predstavljaju sedam radosti i sedam žalosti Marijinih. Sa stražnje strane (prema svećeniku) na kaležu je lik raspetog Isusa, Presvetog Otkupitelja, iz čijeg boka istječu krv i voda.

Uz križ stoji sveti Franjo koji pije iz Kristova boka - napaja se iz Kristova srca iz kojeg izviru sveti sakramenti i Crkva. Uz Krista i Franju prikazane su tri suze koje predstavljaju suze sv. Franje jer je često plakao govoreći da Ljubav (Bog) nije ljubljena. 

 

Plitica

 Obrub plitice i mjesto na kojem stoji hostija bit će od čistog zlata. Na obrubu plitice prikazana su četiri arkanđela koji mirno lebde, usmjerujući pozornost na Presvetog.

 Napomena: Umjesto četiri arkanđela na plitici će, jedan nasuprot drugog, biti dva kerubina koji se klanjaju prema Presvetom. 

 

Ciborij

Na poklopcu ciborija prikazana su sedmorica arkanđela. Na tijelu ciborija s jedne strane prikazana je crkva Gospe od Anđela na Topani, a na drugoj strani bit će prikazan samostan sv. Franje. Kao na kaležu, tako je i na ciboriju prisutna simbolika brojeva devet i sedam: devet kora anđeoskih te sedam radosti i sedam žalosti Marijinih.

 

Tekst i ilustracije: Grad na gori, prosinac 2016.

 

Nalazite se ovdje: Naslovna Novosti Zavjetni kalež, plitica i ciborij