Imotski svitnjak

Imotski-svitnjak.com
 
 

Vrtače, oči krša Istaknuto

Post 03 Travanj 2015 In Zanimljivosti By

Vrtače ili ponikve su, prema stručnoj definiciji, ljevkasta, tanjurasta ili bunaraste  udubljenja u kršu s promjerom od  10 do 100m i više (na njezinom gornjem rubu), s dubinom ne višom do 100m, pa je vrtača u principu šira nego dublja. One nastaju kemijskim djelovanjem vode na vapnenac, ali i mehaničkim površinskim i podzemnim urušavanjem.

 

Pretpostavlja se da su nastale u novijem tektonskom razdoblju. Strane su joj redovito kamenite, a dno pokriveno obradivom zemljom crvenicom (terra rossa) i slojem humusa. Posebnu grupu ponikava čine provalije koje su nastale urušavanjem podzemnih šupljina ili osuline koje nastaju osipanjem strmih padina i postupno zatrpavaju i mijenjaju njihov izgled (primjer Modrog ali i drugih jezera oko Imotskog).

Vrtače ili ponikve su gusto rasprostranjene na području hrvatskog krša, što se dobro vidi iz zračnih snimaka na kojima izgledaju poput lica neke mnogooke mitske nemani.  Ovaj krški krajobrazni oblik je najrasprostranjeniji na dinarskom kršu, a u našim se krajevima za vrtaču često upotrebljava naziv  do ili dolac. U Imotskoj krajini nailazimo i na naziv jezerac ili suho jezero, što pretpostavlja da je u narodnom pamćenju ostala svijest o nekoj davnoj vodi koju je osipanje stijenki zatrpalo podignuvši samo dno vrtače.
Geolozi tvrde da se takav proces upravo događa u Modrom jezeru,  te mu prijeti bezvodna budućnost, pa iako daleka, i sama pomisao na to teško pogađa sve stanovnike Imotske krajine.

Tekst: Maja Delić Peršen
Foto: Luka Kolovrat
 

Nalazite se ovdje: Naslovna Zanimljivosti Vrtače, oči krša